Kathmandu Kitchen
gids Alles over de Zaanse Schans
Zaanse Schans

Alles over de Zaanse Schans

Zaanse Schans is een stad in Nederland die beroemd is vanwege zijn verzameling historische windmolens en houten huizen. Het is een plek waar je de rijke en kleurrijke geschiedenis, cultuur en vakmanschap van het Nederlandse volk kunt ervaren.

Of je nu geïnteresseerd bent in het leren over het industriële erfgoed, de traditionele kunsten, de lokale keuken, of de natuurlijke schoonheid van de regio, Zaanse Schans heeft voor ieder wat wils.

In deze blog zal ik alles delen wat je moet weten over Zaanse Schans, van de geschiedenis en attracties tot praktische informatie en tips. Ik zal ook enkele van mijn persoonlijke indrukken en meningen over deze prachtige stad met je delen.

Dus, als je van plan bent Zaanse Schans te bezoeken of gewoon nieuwsgierig bent, lees dan verder en ontdek waarom het een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Nederland is.

Een Korte Geschiedenis van Zaanse Schans

Geschiedenis Zaanse Schans

Zaanse Schans is een wijk van Zaandam, vlakbij Zaandijk, die vooral bekend staat om zijn verzameling goed bewaarde historische windmolens en huizen. Het is een plek waar je de geschiedenis, cultuur en vakmanschap van de Zaanstreek kunt ontdekken, maar ook kunt genieten van het prachtige landschap en de natuur.

Zaanse Schans dankt zijn naam aan de rivier de Zaan en zijn oorspronkelijke functie als schans tegen de Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog voor Nederlandse onafhankelijkheid. Een schans was een versterking bestaande uit aarden wallen en houten palissaden. De eerste schans bij Zaanse Schans werd in 1574 gebouwd door Diederik van Sonoy, de gouverneur van Noord-Holland, die loyaal was aan Willem van Oranje. De schans werd later uitgebreid en versterkt door de lokale militie.

Zaanse Schans was also the first industrial zone in the Netherlands and one of the oldest in Europe. The windmills were the main source of energy for various industries such as grinding spices, producing paint, sawing wood, making oil, paper and mustard, etc. The windmills also helped to make the land dry and prevent flooding prevent. At its peak there were more than 600 windmills along the banks of the Zaan.

Zaanse Schans became a heritage park from 1961 to 1974 when old buildings from all over the region were moved here by low-loaders for conservation and restoration. The idea was to create a living museum that would showcase the traditional architecture and lifestyle of the Zaan region. Some buildings date from the 17th and 18th centuries, and some are replicas of original structures that were demolished or destroyed. Two of the windmills in Zaanse Schans still stand in their original location where they were first built and are therefore not part of the relocated structures.

Vandaag de dag is Zaanse Schans een populaire toeristische attractie en een ankerpunt van de Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH). Het trekt elk jaar miljoenen bezoekers die de rijke en kleurrijke geschiedenis van de Zaanstreek willen ervaren. Het is ook een plek waar je meer te weten kunt komen over de ambachten, industrieën, tradities en levensstijlen van de mensen die hier leefden en werkten.

Iconische windmolens van de Zaanse Schans

Zaanse Schans windmolens

Een van de meest opvallende kenmerken van Zaanse Schans is de verzameling historische windmolens. Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar vertellen ook het verhaal van het industriële verleden van de regio. De windmolens van Zaanse Schans behoren tot de oudste en best bewaarde van Nederland, en sommige ervan zijn vandaag de dag nog steeds in werking. In dit deel zal ik de geschiedenis en betekenis van deze iconische windmolens verkennen en je voorstellen aan de verschillende typen windmolens die je op de locatie kunt vinden.

De geschiedenis van de windmolens van Zaanse Schans gaat terug tot de 16e eeuw, toen de Zaanstreek het eerste industriële centrum van Europa werd, dankzij de strategische ligging nabij de rivier de Zaan en de zee. De windmolens waren de voornaamste energiebron voor diverse industrieën, zoals het malen van specerijen, het produceren van verf, zagen van hout, maken van olie, papier, mosterd en meer. De windmolens hielpen ook het land te draineren en overstromingen te voorkomen. Op zijn hoogtepunt stonden er meer dan 600 windmolens langs de oevers van de rivier de Zaan, wat het een van de meest dichtbevolkte industriële gebieden ter wereld maakte.

De windmolens speelden een cruciale rol in de economie en cultuur van de regio, omdat ze werk, inkomsten en innovatie voor de lokale bevolking verschaften. De molens trokken ook veel bezoekers en kunstenaars, die gefascineerd waren door hun schoonheid en functionaliteit. Enkele beroemde schilders die de windmolens van Zaanse Schans hebben afgebeeld, zijn onder andere Claude Monet, Jacob van Ruisdael en Rembrandt van Rijn.

Echter, naarmate de tijd vorderde, verloren de windmolens geleidelijk hun belang en relevantie, aangezien ze werden vervangen door stoommachines en andere moderne technologieën. Veel windmolens werden gesloopt of vernietigd door brand of stormen. Sommige werden omgebouwd tot woningen of pakhuizen. Slechts enkele bleven intact en operationeel. Om deze historische monumenten te behouden en te restaureren, werd van 1961 tot 1974 een erfgoedpark opgericht. Oude gebouwen uit de hele regio werden naar Zaanse Schans verplaatst met behulp van diepladers. Onder deze gebouwen bevonden zich acht windmolens die verschillende soorten en functies van windmolens in de Zaanstreek vertegenwoordigen.

De acht molens die je kunt zien in Zaanse Schans zijn:

 • De Huisman: Een mosterdmolen die gebouwd is in 1786 en in 1955 naar Zaanse Schans is verplaatst. Je kunt deze molen bezoeken en verschillende soorten mosterd proeven die hier gemaakt worden.
 • De Gekroonde Poelenburg: Een zaagmolen die gebouwd is in 1869 en in 1963 naar Zaanse Schans is verplaatst. Je kunt zien hoe deze molen met behulp van een krukas en zaagraam hout in planken zaagt.
 • De Kat: Een verfmolen die gebouwd is in 1696 en in 1960 naar Zaanse Schans is verplaatst. Je kunt zien hoe deze molen pigmenten maalt en verf produceert met behulp van grote molenstenen.
 • De Zoeker: Een oliemolen die gebouwd is in 1672 en in 1968 naar Zaanse Schans is verplaatst. Je kunt leren hoe deze molen olie uit zaden perst met behulp van een grote houten schroef.
 • Het Jonge Schaap: Een zaagmolen die in 2007 is gebouwd als replica van een originele zaagmolen uit 1680 die in 1942 werd afgebroken. Je kunt zien hoe deze molen precies werkt zoals zijn voorganger met behulp van authentieke materialen en technieken.
 • De Bonte Hen: Een oliemolen die gebouwd is in 1693 en in 1975 naar Zaanse Schans is verplaatst. Je kunt zien hoe deze molen olie produceert uit koolzaad, vlaszaad en hennepzaad met behulp van kantlopers.
 • De Os: Een poldermolen die gebouwd is in 1663 en in 1967 naar Zaanse Schans is verplaatst. Je kunt zien hoe deze molen water uit de polder pompt met behulp van een scheprad.
 • Het Klaverblad: Een zaagmolen die in 2009 is gebouwd als replica van een originele zaagmolen uit 1727 die in 1934 door brand werd verwoest. Je kunt zien hoe deze molen hout in verschillende vormen zaagt met behulp van een figuurzaag.

Dit zijn de iconische molens van Zaanse Schans die je tijdens je bezoek kunt verkennen en bewonderen. Het zijn niet alleen indrukwekkende structuren, maar ook levende getuigen van de geschiedenis en cultuur van de Zaanstreek. Het zijn ook voorbeelden van duurzame en hernieuwbare energiebronnen die al eeuwenlang worden gebruikt.

Traditionele Nederlandse Ambachten en Workshops

Een van de meest fascinerende aspecten van Zaanse Schans is de tentoonstelling van traditioneel Nederlands vakmanschap. De Zaanstreek heeft een lange en rijke geschiedenis in het produceren van verschillende producten en goederen met behulp van natuurlijke hulpbronnen, windkracht en handmatige vaardigheden. Je kunt de verschillende workshops en demonstraties verkennen die op de locatie worden aangeboden en meer te weten komen over de ambachten, industrieën, tradities en levensstijlen van de mensen die hier woonden en werkten. Je hebt ook de mogelijkheid om zelf enkele traditionele ambachten uit te proberen en je eigen souvenirs te maken.

Enkele van de traditionele Nederlandse ambachten en workshops die je op Zaanse Schans kunt vinden, zijn:

 • De Klompenwerkplaats: Hier kun je zien hoe houten schoenen, of klompen, worden gemaakt met behulp van traditionele methoden en gereedschappen. Je kunt de ambachtslieden bekijken terwijl ze de klompen uitsnijden, vormgeven en decoreren van blokken hout. Je kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis en betekenis van klompen in de Nederlandse cultuur. Je kunt zelfs je eigen paar klompen maken of er een paar kopen in de winkel.
 • De Kaasboerderij: Hier kun je zien hoe kaas wordt gemaakt van verse melk met behulp van traditionele technieken. Je kunt de kaasmakers bekijken terwijl ze de kaas roeren, laten stremmen, persen en pekelen. Je kunt ook meer te weten komen over de verschillende soorten kaas en hoe ze worden gerijpt en bewaard. Je kunt ook proeven en wat heerlijke kaas van de boerderij kopen.
 • De Tinnegieterij: Hier kun je zien hoe tinnen voorwerpen, of tin, worden gemaakt van gesmolten metaal met behulp van mallen en gietvormen. Je kunt de tinnegieters bekijken terwijl ze het tin gieten, laten afkoelen, polijsten en graveren. Je kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis en het gebruik van tin in de Nederlandse samenleving. Je kunt zelfs je eigen tinnen voorwerpen maken of er een paar kopen in de fabriek.
 • De Chocoladefabriek: Hier kun je zien hoe chocolade wordt gemaakt van cacaobonen met behulp van traditionele machines en processen. Je kunt de chocolademakers bekijken terwijl ze de chocolade roosteren, malen, smelten en temperen. Je kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis en variëteiten van chocolade en hoe ze worden gearomatiseerd en gevormd. Je kunt ook proeven en wat overheerlijke chocolade van de fabriek kopen.

Dit zijn slechts enkele van de traditionele Nederlandse ambachten en workshops die je kunt beleven op Zaanse Schans. Ze zijn niet alleen leuk en leerzaam, maar ook authentiek en duurzaam. Ze zijn een geweldige manier om de cultuur en het erfgoed van de Zaanstreek te ervaren en waardering te krijgen voor het vakmanschap en de creativiteit ervan.

Het Zaans Museum

zaans museum

Het Zaans Museum is een must-see attractie voor iedereen die meer wil leren over de rijke geschiedenis en cultuur van de Zaanstreek. Het museum, dat in 1998 werd geopend, is gelegen op de Zaanse Schans, een pittoresk dorp dat de traditionele Nederlandse levensstijl laat zien. Het museum herbergt verschillende collecties die het woon- en industrieel erfgoed van Zaandam en haar omgeving illustreren. U kunt schilderijen, meubels, kostuums, gereedschappen en artefacten bewonderen die het verhaal vertellen van hoe de Zaanstreek een van de meest innovatieve en productieve gebieden in Europa werd.

Enkele hoogtepunten uit het museum zijn:

 • Een schilderij van Claude Monet, getiteld ‘De Voorzaan en de Westerhem’, dat het uitzicht op de Zaanse rivier en haar windmolens afbeeldt. Monet bracht vier maanden door in Zaandam in 1871 en werd geïnspireerd door het landschap en het licht. Hij schilderde 25 werken tijdens zijn verblijf, en dit is er een van. U kunt zien hoe hij de kleuren en de sfeer van de Zaanstreek vastlegde in zijn impressionistische stijl.
 • De Verkade Experience, die u terugbrengt naar het begin van de 20e eeuw, toen Verkade een van de beroemdste merken in Nederland was. Verkade produceerde koekjes, chocolade en waskaarsen in haar fabrieken in Zaandam. U kunt zien hoe deze producten werden gemaakt door originele machines, mallen en verpakkingen te bekijken. U kunt ook de heerlijke traktaties proeven die Verkade creëerde.
 • De tentoonstelling Monumenten Spreken, die laat zien hoe de Zaanstreek werd beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog. U kunt foto’s, documenten en objecten zien die de verhalen van verzet, vervolging, samenwerking en bevrijding onthullen. U kunt ook luisteren naar getuigenissen van mensen die deze turbulente periode hebben meegemaakt.
 • Het Wevershuis, de Kuiperij en het Jisperhuis, die drie externe locaties zijn die worden beheerd door het Zaans Museum. Dit zijn authentieke gebouwen die zijn verplaatst naar de Zaanse Schans vanuit verschillende delen van de Zaanstreek. Ze laten zien hoe mensen leefden en werkten in verschillende ambachten en beroepen, zoals weven, tonnen maken en vissen. U kunt deze huizen betreden en zien hoe ze zijn ingericht en gedecoreerd.

Het Zaans Museum vult de Zaanse Schans-ervaring aan door u meer context en diepgang te bieden over dit unieke gebied. U kunt leren over de geschiedenis, cultuur en economie van de Zaanstreek, evenals haar invloed op kunst en innovatie. U kunt ook genieten van de schoonheid en charme van de Zaanse Schans vanuit verschillende perspectieven. Het Zaans Museum is een geweldige plek om te bezoeken als u zich wilt onderdompelen in het Nederlandse erfgoed en alles wilt ontdekken over Zaanse Schans.

Culinaire Avonturen

Culinaire Avonturen

Een van de beste manieren om een nieuwe cultuur te ervaren, is door middel van de keuken. Nederland heeft een rijke en diverse culinaire erfgoed dat haar geschiedenis, geografie en tradities weerspiegelt. In Zaanse Schans kun je enkele van de meest authentieke en heerlijke Nederlandse gerechten proeven, evenals leren over de lokale ingrediënten en technieken die ze uniek maken.

De Nederlandse keuken is over het algemeen eenvoudig en stevig, met een focus op brood, kaas, vlees, aardappelen en groenten. Enkele invloeden op de Nederlandse keuken zijn de zeevaart- en handelsgeschiedenis van het land, de koloniale specerijenhandel en de buurlanden Duitsland, België en Frankrijk.

Enkele van de meest voorkomende ingrediënten in de Nederlandse keuken zijn haring, kaas, boter, melk, eieren, bloem, suiker en specerijen.

Zaanse Schans offers several dining options for visitors who want to sample the local flavors. You can find restaurants, cafes, bakeries and snack bars serving traditional Dutch dishes, as well as international cuisines.

Hier zijn enkele plaatsen die je kunt bezoeken en gerechten die je kunt proberen:

 • Kathmandu Kitchen: Wandel slechts 10 minuten van Zaanse Schans om een culinair juweeltje te ontdekken, Kathmandu Kitchen. Dit restaurant serveert een verleidelijke fusie van Indiase en Nepalese gerechten en biedt een levendige sfeer die perfect past bij het uitgebreide menu. Verwen uw smaakpapillen met klassiekers zoals Chicken Tandoori, Butter Chicken en Paneer Kadai. Voor degenen die graag Nepalese smaken verkennen, zijn Dal Bhaat en Momos absolute aanraders. Met zijn ruime keuze, waaronder de zachte Butter Naan en smaakvolle Lamb Saag, biedt Kathmandu Kitchen een smaakvolle uitstapje, waardoor het een must-visit is voor degenen die hun Nederlandse avontuur een pittige draai willen geven.
 • De Kraai: Dit is een gezellig pannenkoekenhuis dat pannenkoeken serveert, dunne en grote pannenkoeken met verschillende toppings. Je kunt kiezen uit zoete of hartige opties, zoals appel, kaas, spek, ham of chocolade. Je kunt ook genieten van andere Nederlandse specialiteiten, zoals appeltaart, kaassoep en erwtensoep.
 • Restaurant De Hoop Op d’Swarte Walvis: Dit is een restaurant met fijne gerechten dat een prachtig uitzicht biedt op de Zaanse rivier en de windmolens. Het menu bevat seizoens- en regionale gerechten gemaakt met verse en lokale ingrediënten. Je kunt gerechten proberen zoals gerookte paling, lamsstoofpot of kabeljauw met mosterdsaus. Je kunt ook genieten van een selectie wijnen van hun uitgebreide wijnkaart.
 • Chocolaterie De Cacaoboom: Dit is een chocolaterie en café gespecialiseerd in handgemaakte chocolade en gebak. Je kunt zien hoe ze hun chocolaatjes maken met traditionele methoden en machines. Je kunt ook hun chocolaatjes en andere lekkernijen proeven, zoals brownies, muffins, taarten en koekjes. Je kunt ook een kopje warme chocolademelk of koffie bestellen om bij je lekkernijen te drinken.
 • Brouwerij Hoop: Dit is een brouwerij en restaurant die ambachtelijke bieren produceert met lokale ingrediënten. Je kunt een rondleiding maken door de brouwerij en meer leren over het brouwproces en de geschiedenis van bier maken in de regio. Je kunt ook hun bieren proeven en ze combineren met hun menu, dat onder andere hamburgers, salades, pizza’s en snacks bevat.
 • Zaanse Koffie: Dit is een koffiebar gelegen op het treinstation Zaanse Schans. Ze serveren Italiaanse koffie gemaakt van vers gebrande biologische bonen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten koffie, zoals espresso, cappuccino, latte of macchiato. Je kunt ook thee, warme chocolademelk of smoothies bestellen. Ze hebben ook gebak en broodjes voor een snelle hap.

Enkele van de must-try gerechten en drankjes in Zaanse Schans zijn:

 • Haring: Dit is een rauwe vis die wordt gepekeld in zout en azijn. Het wordt meestal als snack gegeten, op zichzelf of met uien en augurken. Het wordt beschouwd als een delicatesse in Nederland en een symbool van de Nederlandse cultuur. Je kunt haringstalletjes of -karretjes in Zaanse Schans vinden waar je deze vis voor een paar euro kunt kopen.
 • Kaas: Nederland staat bekend om zijn kaasproductie en consumptie. Er zijn veel soorten kaas in het land, maar enkele van de meest populaire zijn Gouda, Edam, Maasdammer, Leerdammer en Beemster. Je kunt een kaasboerderij of -winkel in Zaanse Schans bezoeken om te zien hoe kaas wordt gemaakt en verschillende soorten kaas te proeven. Je kunt ook kaas kopen als souvenir of cadeau voor je vrienden en familie.
 • Stroopwafel: Dit is een dunne wafel gemaakt van twee lagen deeg met een vulling van karamelstroop ertussen. Het wordt meestal gegeten als dessert of snack met thee of koffie. Het is het lekkerst als het warm en plakkerig is. Je kunt stroopwafels kopen bij bakkerijen of straatverkopers in Zaanse Schans. Je kunt ook zien hoe ze worden gemaakt met speciale wafelijzers.
 • Oliebollen: Dit zijn diepgefrituurde deegballen die bestrooid zijn met poedersuiker. Ze worden traditioneel gegeten op oudejaarsavond of bij kermissen en festivals. Ze kunnen ook rozijnen of krenten aan de binnenkant hebben voor extra smaak. Je kunt oliebollenkramen of -wagens vinden in Zaanse Schans tijdens het winterseizoen of speciale gelegenheden.
 • Jenever: Dit is een gedistilleerde drank gemaakt van jeneverbessen en granen. Het is de nationale drank van Nederland en de voorouder van gin. Het kan puur worden gedronken of gemengd met andere drankjes. Het kan ook verschillende smaken hebben, zoals citroen, honing of kruiden. Je kunt jeneverbars of distilleerderijen vinden in Zaanse Schans waar je deze drank kunt proeven en meer kunt leren over de geschiedenis en productie ervan.

Activiteiten en Ervaringen

Activiteiten en Ervaringen

Zaanse Schans is niet alleen een plek om te genieten van de traditionele Nederlandse architectuur en cultuur, maar ook een plek om plezier te hebben en te genieten van de natuurlijke schoonheid van de Zaanstreek. Er zijn veel spannende activiteiten voor bezoekers, zoals boottochten, fietsen en wandelen.

Je kunt het schilderachtige landschap van de Zaanrivier, de groene weiden en de historische windmolens verkennen via verschillende vervoerswijzen. Je kunt ook deelnemen aan rondleidingen of workshops om meer te leren over de lokale ambachten en tradities.

Een van de beste manieren om Zaanse Schans te ervaren, is per boot. Je kunt een veerboot nemen vanuit Amsterdam of Zaandam naar Zaanse Schans, of een boottocht boeken die je langs de rivier meeneemt en je de hoogtepunten van het dorp laat zien.

Je kunt ook een kano, kajak of roeiboot huren en je eigen weg door de waterwegen banen. Je zult de windmolens vanuit een ander perspectief zien en genieten van de rust van de natuur.

Als je liever op het land blijft, kun je een fiets of een scooter huren en rond Zaanse Schans en de omgeving fietsen.

Er zijn veel fietspaden en routes die je naar interessante plaatsen zullen leiden, zoals het kaasstadje Edam, het vissersdorp Volendam of de historische stad Alkmaar. Je kunt ook wandelen langs de paden en de flora en fauna van de Zaanstreek ontdekken. Je zult onderweg veel vogels, vlinders, bloemen en bomen tegenkomen.

Zaanse Schans is een plek die met de seizoenen verandert. Je kunt het het hele jaar door bezoeken en telkens iets anders zien. In het voorjaar kun je de tulpen en andere bloemen zien bloeien in de velden en tuinen.

In de zomer kun je genieten van het zonnige weer en picknicken of barbecueën in het park. In de herfst kun je de kleurrijke bladeren bewonderen en de oogstfestivals bijwonen. In de winter kun je het met sneeuw bedekte landschap ervaren en misschien zelfs schaatsen op de bevroren rivier.

Om het meeste uit je bezoek aan Zaanse Schans te halen, zijn hier enkele tips:

 • Plan je bezoek van tevoren en controleer de openingstijden en prijzen van de attracties die je wilt zien. Sommige daarvan kunnen seizoensgebonden of beperkte openingstijden hebben.
 • Koop een Zaanse Schans Kaart, die je gratis of met korting toegang geeft tot veel attracties, zoals musea, windmolens, workshops en boottochten. Je kunt ook korting krijgen op souvenirs, eten en drinken.
 • Draag comfortabele schoenen en kleding die geschikt zijn voor het weer. Zaanse Schans is een openluchtmuseum, dus wees voorbereid om te wandelen en te verkennen.
 • Respecteer het milieu en de lokale bewoners. Zaanse Schans is niet alleen een toeristische attractie, maar ook een levende gemeenschap. Gooi geen afval weg, maak geen lawaai en betreed geen privé-eigendommen zonder toestemming.
 • Heb plezier en geniet van alles wat Zaanse Schans te bieden heeft!

Winkelen voor Souvenirs

Souvenirs

Zaanse Schans is een geweldige plek om unieke en authentieke souvenirs en cadeaus te vinden die de Nederlandse erfgoed en cultuur weerspiegelen.

Je kunt bladeren door de vele winkels en boetieks in Zaanse Schans, waar je van alles kunt vinden, van Delfts blauw aardewerk, kaas, klompen, chocolade en kaarsen tot sieraden, schilderijen, antiek en boeken.

Je kunt ook zien hoe sommige van deze producten worden gemaakt door lokale ambachtslieden en vakmensen, en meer te weten komen over hun geschiedenis en tradities.

Enkele van de traditionele Nederlandse souvenirs en geschenken die je kunt kopen in Zaanse Schans zijn:

 • Delfts blauw: Dit is een type aardewerk dat beschilderd is met blauwe en witte patronen, vaak met afbeeldingen van het Nederlandse platteland of geschiedenis. Delfts blauw is ontstaan in de 17e eeuw, toen de Nederlanders probeerden het Chinese porselein na te bootsen dat destijds erg populair was. Je kunt prachtige Delfts blauwe beeldhouwwerken, borden, vazen, mokken en tegels vinden in verschillende winkels in Zaanse Schans, zoals Vrede Souvenirs & Gifts.
 • Kaas: Nederland staat bekend om zijn kaasproductie, vooral de Gouda- en Edam-variëteiten. Je kunt verschillende soorten kaas proeven en kopen op de Kaasboerderij Catharina Hoeve, waar je ook kunt zien hoe kaas wordt gemaakt volgens traditionele methoden. Je kunt ook kaasgerelateerde souvenirs vinden, zoals kaassnijders, planken, messen en hoeden.
 • Klompen: Dit zijn houten schoenen die vroeger werden gedragen door boeren en arbeiders. Ze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt voor tuinieren of als decoratie. Klompen worden beschouwd als een symbool van de Nederlandse cultuur en worden vaak beschilderd met kleurrijke ontwerpen of motieven. Je kunt je eigen paar klompen kopen bij de Houten Schoen Workshop, waar je ook kunt zien hoe klompen uit hout worden gesneden met behulp van ouderwetse machines.
 • Chocolade: Nederland heeft een lange geschiedenis van chocolade maken, die teruggaat tot de 17e eeuw, toen ze cacaobonen importeerden uit hun koloniën in Zuid-Amerika. Chocolade is nog steeds een populaire traktatie in Nederland, en je kunt veel verschillende variëteiten en smaken vinden in Zaanse Schans. Je kunt de Verkade Experience bezoeken, waar je kunt zien hoe chocolade en koekjes in het verleden werden gemaakt door Verkade, een van de bekendste merken in Nederland. Je kunt ook enkele van de heerlijke producten ruiken en proeven die Verkade heeft gemaakt.
 • Kaarsen: Nederland was een van de toonaangevende producenten van kaarsen in Europa in de 18e en 19e eeuw. Kaarsen werden gebruikt voor verlichting, verwarming en religieuze doeleinden. Je kunt meer te weten komen over de geschiedenis en ambacht van kaarsen maken in de Kaarsenwinkel, waar je ook handgemaakte kaarsen kunt kopen in verschillende vormen, maten, kleuren en geuren.

Waar je de beste aandenkens kunt vinden om je reis te herinneren

Als je op zoek bent naar iets persoonlijkers of uniekers om je reis naar Zaanse Schans te herinneren, kun je ook enkele winkels vinden die op maat gemaakte of originele souvenirs en cadeaus aanbieden. Bijvoorbeeld:

 • Fotografie op de Schans: Dit is een fotostudio waar je je foto kunt laten maken in traditionele Nederlandse kostuums. Je kunt kiezen uit verschillende outfits, accessoires en achtergronden, en poseren met rekwisieten zoals windmolens of tulpen. Je ontvangt een digitale kopie van je foto die je kunt afdrukken of online kunt delen.
 • Ambachtencentrum De Saense Lelie: Dit is een ambachtscentrum waar je verschillende kunstenaars en ambachtslieden kunt vinden die werken met verschillende materialen en technieken. Je kunt ze zien werken aan hun producten, zoals schilderijen, sieraden, keramiek, glaswerk, lederwaren en meer. Je kunt ook hun creaties kopen of iets op maat laten maken volgens je voorkeuren.
 • Jagershuis: trash & treasures: Dit is een antiekwinkel die een verscheidenheid aan items verkoopt uit verschillende periodes en stijlen. Je kunt meubels, schilderijen, boeken, speelgoed, klokken, lampen en meer vinden. Je kunt ook zoeken naar verborgen schatten tussen de vele objecten die de winkel vullen. Je zou iets zeldzaams of waardevols kunnen vinden dat je reis onvergetelijk maakt.

Zaanse Schans is een prachtige plek om te winkelen voor souvenirs en cadeaus die je zullen herinneren aan je bezoek aan dit charmante dorp. Je kunt voor iedereen en elk budget iets vinden, van traditionele Nederlandse producten tot unieke en originele creaties.

Je zult ook veel plezier hebben in het verkennen van de winkels en meer te weten komen over de lokale cultuur en geschiedenis. Winkelen voor souvenirs in Zaanse Schans is een ervaring die je niet zult betreuren!

Praktische Informatie

Zaanse Schans is een prachtige bestemming voor een dagtocht of een langer verblijf in Nederland. Hier zijn enkele praktische informatie die je zullen helpen je bezoek te plannen en te genieten van alles over Zaanse Schans.

Hoe kom je bij Zaanse Schans vanuit Amsterdam en andere steden

Zaanse Schans ligt ongeveer 20 km ten noorden van Amsterdam, in de buurt van de stad Zaandam. Er zijn verschillende manieren om er te komen vanuit Amsterdam en andere steden, zoals:

 • Met de trein: Je kunt een directe trein nemen vanaf het Centraal Station van Amsterdam naar Station Koog-Zaandijk, wat ongeveer 17 minuten duurt. Van daaruit kun je ongeveer 15 minuten lopen naar Zaanse Schans, de borden volgen en de brug over de Zaanrivier oversteken. Je kunt ook een bus (nummer 391 of 394) vanaf het station naar Zaanse Schans nemen, wat ongeveer 5 minuten duurt. Je kunt de treintijden en prijzen controleren op de NS-website.
 • Met de bus: Je kunt een bus (nummer 391 of 394) nemen vanaf het Centraal Station van Amsterdam naar Zaanse Schans, wat ongeveer 40 minuten duurt. De bushalte bevindt zich direct voor de ingang van Zaanse Schans. Je kunt de bustijden en prijzen controleren op de website van EBS.
 • Met de auto: Je kunt met de auto naar Zaanse Schans rijden, wat ongeveer 25 minuten duurt vanaf Amsterdam. Er is een grote parkeerplaats in de buurt van de ingang van Zaanse Schans, waar je je auto kunt parkeren tegen een tarief van €10 per dag. Je kunt ook je auto gratis parkeren bij Station Koog-Zaandijk en lopen of een bus nemen naar Zaanse Schans.
 • Met de fiets: Je kunt een fiets huren in Amsterdam of Zaandam en naar Zaanse Schans fietsen, wat ongeveer een uur duurt. Er zijn veel fietspaden en routes die je naar Zaanse Schans zullen leiden, waar je kunt genieten van het schilderachtige landschap van de Zaanstreek. Je kunt ook deelnemen aan een begeleide fietstocht die je naar Zaanse Schans en andere attracties in de omgeving brengt.
 • Met de boot: Je kunt een veerboot nemen vanuit Amsterdam of Zaandam naar Zaanse Schans, wat ongeveer een uur duurt. De veerboot brengt je langs de Zaanrivier en laat je de hoogtepunten van het dorp zien. Je kunt ook een kano, kajak of roeiboot huren en je eigen weg naar Zaanse Schans peddelen.

Toerentreegelden, openingstijden en kaartinformatie

Zaanse Schans is het hele jaar door geopend, van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang tot het dorp is gratis, maar sommige attracties kunnen toegangsgelden in rekening brengen of reserveringen vereisen. Je kunt ook een Zaanse Schans Kaart kopen, waarmee je gratis of met korting toegang krijgt tot veel attracties, zoals musea, windmolens, workshops en boottochten. Je kunt ook kortingen krijgen op souvenirs, eten en drinken.

De toegangsprijzen, openingstijden en kaartinformatie voor enkele van de attracties zijn als volgt:

 • Zaans Museum: Dit museum herbergt verschillende collecties die het woongebied en industriële erfgoed van Zaandam en de omgeving illustreren. De toegangsprijs is €12 voor volwassenen en €6 voor kinderen (4-17 jaar). De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 uur tot 17:00 uur. Je kunt kaartjes online kopen of bij de ingang van het museum.
 • Windmolens: Er zijn acht windmolens in Zaanse Schans, elk met zijn eigen functie en geschiedenis. Sommige ervan zijn open voor bezoekers, waar je kunt zien hoe ze werken en meer te weten kunt komen over hun verhalen. De toegangsprijzen variëren van €4 tot €6 per windmolen. De openingstijden zijn meestal van 10:00 uur tot 16:00 uur, maar ze kunnen veranderen afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Je kunt kaartjes kopen bij de ingang van de molen of online.
 • Kaasboerderij Catharina Hoeve: Dit is een kaasboerderij waar je verschillende soorten kaas kunt proeven en kopen, gemaakt volgens traditionele methoden. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dagelijks van 09:00 uur tot 17:00 uur.
 • Houten Schoen Werkplaats: Dit is een werkplaats waar je kunt zien hoe houten schoenen (klompen) worden gesneden uit hout met behulp van ouderwetse machines. Je kunt ook je eigen paar klompen of andere souvenirs kopen. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dagelijks van 09:00 uur tot 17:00 uur.
 • Kaarsenwinkel: Dit is een winkel waar je handgemaakte kaarsen kunt kopen in verschillende vormen, maten, kleuren en geuren. Je kunt ook meer leren over de geschiedenis en ambacht van kaarsen maken. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dagelijks van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Accommodatiemogelijkheden in de omgeving

Als je langer in Zaanse Schans wilt verblijven, kun je enkele accommodatiemogelijkheden in de omgeving vinden, zoals:

 • Heerlijck Slaapen op de Zaanse Schans: Dit is een bed and breakfast gelegen in het hart van Zaanse Schans, in een historisch gebouw dat dateert uit de 17e eeuw. Je kunt genieten van een comfortabele kamer met uitzicht op de windmolens en de rivier, evenals een heerlijk ontbijt met lokale producten. De prijzen beginnen vanaf €120 per nacht voor twee personen. Je kunt online of telefonisch boeken.
 • Hotel Zaandijk: Dit is een hotel gelegen aan de overkant van de rivier van Zaanse Schans, in het stadje Zaandijk. Je kunt kiezen uit verschillende soorten kamers, van standaard tot luxe, met moderne voorzieningen en stijlvolle inrichting. Je kunt ook genieten van een restaurant, een bar en een terras met uitzicht op de windmolens. De prijzen beginnen vanaf €85 per nacht voor twee personen. Je kunt online of telefonisch boeken.
 • Camping De Boekel: Dit is een camping gelegen op ongeveer 4 km van Zaanse Schans, in het dorp Akersloot. Je kunt je tent opzetten of een caravan, hut of chalet huren, met toegang tot voorzieningen zoals douches, toiletten, elektriciteit en wifi. Je kunt ook genieten van een speeltuin, een zwembad en een snackbar. De prijzen beginnen vanaf €15 per nacht voor twee personen. Je kunt online of telefonisch boeken.

Zaanse Schans is een plek die je alles biedt wat je nodig hebt voor een onvergetelijk bezoek. Je kunt er gemakkelijk komen vanuit Amsterdam en andere steden, genieten van de attracties en activiteiten, en een gezellige plek vinden om te verblijven. Zaanse Schans is een plek die je niet zult vergeten!

Tips voor een Onvergetelijk Bezoek

Tips voor een Onvergetelijk Bezoek

Zaanse Schans is een plek die je zal betoveren met zijn charme en schoonheid. Het kan echter ook druk en druk zijn, vooral tijdens het hoogseizoen en de feestdagen. Om je bezoek onvergetelijker en plezieriger te maken, zijn hier enkele insider tips die je zullen helpen de drukte te vermijden en optimaal van je tijd te genieten.

 • Bezoek vroeg of laat: De beste tijd om Zaanse Schans te bezoeken is vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de zon laag staat en het licht zacht is. Je zult minder toeristen hebben en meer ruimte om het dorp te verkennen en foto’s te maken. Je zult ook de windmolens in actie zien, aangezien ze meestal rond deze tijden beginnen of stoppen met werken. Je kunt ook de zonsopgang of zonsondergang zien, wat een magische sfeer zal creëren.
 • Bezoek op doordeweekse dagen: De weekenden zijn meestal de drukste dagen in Zaanse Schans, omdat veel locals en bezoekers naar het dorp komen om ervan te genieten. Als je kunt, probeer dan op doordeweekse dagen te bezoeken, wanneer het minder druk en vrediger is. Je zult ook meer kansen hebben om met het personeel en vrijwilligers te communiceren, die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis en cultuur van Zaanse Schans.
 • Bezoek in de winter: Het winterseizoen is de minst populaire tijd om Zaanse Schans te bezoeken, omdat het koud en winderig kan zijn. Het kan echter ook erg mooi en gezellig zijn, omdat het dorp bedekt is met sneeuw en versierd is met lichten. Je kunt ook enkele traditionele winteractiviteiten ervaren, zoals schaatsen op de bevroren rivier of warme chocolademelk drinken in een café. Je zult ook minder wachtrijen en lagere prijzen hebben bij sommige attracties.
 • Plan je reisroute: Zaanse Schans heeft veel attracties en activiteiten te bieden, maar je hebt misschien niet genoeg tijd om ze allemaal te zien. Daarom is het raadzaam om je reisroute van tevoren te plannen en te prioriteren wat je wilt zien en doen. Je kunt de [Zaanse Schans-website] of app gebruiken om meer te weten te komen over de attracties, hun openingstijden, prijzen en beschikbaarheid. Je kunt ook online of bij de ingang kaartjes kopen om tijd en geld te besparen.
 • Neem je camera mee: Zaanse Schans is een paradijs voor fotografen, omdat het veel mogelijkheden biedt om prachtige beelden van de windmolens, de rivier, de huizen en de mensen vast te leggen. Je kunt ook enkele verborgen pareltjes en hoeken vinden die je foto’s unieker en memorabeler zullen maken. Hier zijn enkele van de beste fotoplekken in Zaanse Schans:
 • De brug over de Zaan rivier: Dit is een klassieke plek om een panoramische foto van het dorp en zijn windmolens te nemen. Je kunt je foto ook inlijsten met wat bloemen of boten op de voorgrond.
 • De windmolen De Kat: Dit is een van de meest fotogenieke windmolens in Zaanse Schans, omdat hij een opvallende rode kleur heeft en een pittoreske locatie aan de rivieroever. Je kunt ook naar het platform klimmen en een selfie maken met de wieken van de windmolen achter je.
 • Het Wevershuis: Dit is een van de oudste huizen in Zaanse Schans, daterend uit 1650. Het heeft een charmant rieten dak en een houten gevel die contrasteert met de groene omgeving. Je kunt ook naar binnen gluren en zien hoe de wevers vroeger leefden en werkten.
 • De Kaasboerderij Catharina Hoeve: Dit is een plek waar je niet alleen kaas kunt proeven en kopen, maar ook wat cheesy foto’s kunt maken. Je kunt poseren met een gigantisch kaaswiel, een kaassnijder of een kaashoed. Je kunt ook een traditioneel Nederlands kostuum dragen en een foto van jezelf laten maken bij Fotografie op de Schans.
 • Ontspan en geniet: Zaanse Schans is niet alleen een museum, maar ook een levende gemeenschap. Haast je daarom niet door je bezoek, maar neem de tijd om de schoonheid en charme van het dorp te waarderen. Je kunt ook in contact komen met de lokale bevolking en meer te weten komen over hun levensstijl en tradities. Je kunt ook genieten van heerlijk eten en drinken in een van de restaurants of cafés in Zaanse Schans, zoals De Kraai, De Hoop op d’Swarte Walvis, of Het Jagershuis. Je kunt ook gezellige accommodatiemogelijkheden vinden in Zaanse Schans of in de buurt, zoals Heerlijck Slaapen op de Zaanse Schans, Hotel Zaandijk, of Camping De Boekel.

Zaanse Schans is een plek die je verliefd zal maken op het Nederlandse erfgoed en de cultuur. Door deze tips te volgen, zul je een onvergetelijk bezoek hebben dat je nog lang zult koesteren.

Conclusie

Zaanse Schans is een plek die alles biedt wat je nodig hebt voor een prachtig en onvergetelijk bezoek. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis, cultuur en economie van de Zaanstreek, evenals de invloed ervan op kunst en innovatie. Je kunt ook de schoonheid en charme van het dorp en zijn windmolens bewonderen, die iconen zijn van het Nederlandse erfgoed. Daarnaast kun je genieten van het heerlijke eten en drinken, de opwindende activiteiten en ervaringen, en de unieke en authentieke souvenirs en geschenken die Zaanse Schans te bieden heeft. Je kunt ook een gezellige en comfortabele plek vinden om te verblijven in Zaanse Schans of in de buurt, waar je kunt ontspannen en van de sfeer kunt genieten.

Zaanse Schans is een plek die je het gevoel geeft dat je terug in de tijd bent gereisd, maar ook alsof je iets nieuws en geweldigs hebt ontdekt. Het is een plek die je zal inspireren, verrassen en verblijden. Het is een plek die je niet zult betreuren te hebben bezocht en waar je opnieuw naartoe wilt gaan.

Je kunt ook lezen: